Alkotóhét tájékoztatás és felhívás 2016

Alkotóhét tájékoztatás és felhívás 2016
A 2016-os alkotóhét részleteiről szeretnénk tájékoztatni Titeket!
Jelen leírásban Kádár Bálint felhívását továbbítjuk felétek, aki a március 29. és április 1. között megrendezésre kerülő alkotóhét kinevezett kari koordinátora.
 
"Sokan tanárok és hallgatók érzik, hogy az alkotóhét szép hagyománya Karunkon megújításra szorul. Ebben az évben még nem jutott el a Kar odáig, hogy ezt kellő mélységében átgondolja, és új lendületet adjon képzésünk eme a szép és hasznos specialitásának. Viszont az idei lehet egy átmeneti alkotóhét, amelyben pár új elvet kipróbálhatunk, a szervezésben is kísérletezhetünk.
Az idei alkotóhét esetében sem tudunk eltérni attól a kötelezettségünktől, hogy minden tervezési tárgyat teljesítő hallgató esetében továbbra is az adott tervezési tárgyaknál kell az alkotóhét teljesítését adminisztrálni. Ugyanakkor egy központi jelentkezéssel felszabadítanánk a tanszékeket az alól, hogy kötelező nyűgként kelljen megszervezniük hallgatóiknak ezt a hetet.
Kidolgoztunk egy tervet, amelyet követve a rövid szervezési idő ellenére is tudnánk olyan programokat nyújtani a hallgatóságnak, amely mind szakmai programként, mind élményként gazdagítja őket. Ehhez minden tanszék segítségére szükségünk van, de nem szeretnénk kényszermegoldásokat megkövetelni, így az eddigiekhez képest egy más rendszert próbálnánk ki.
 
Az idei alkotóhét eltér a megszokottól, amennyiben:
- másodévtől fölfelé bárki bármelyik csoportba jelentkezhet, kari központi jelentkezést vezetünk be, melynek részletei kidolgozás alatt vannak, 
- felkérünk hallgatói öntevékeny köröket, külsős építészettel foglalkozó csoportokat, és természetesen a tervezési és műszaki tanszékeket, hogy szervezzenek szakmai érdeklődésüknek megfelelő alkotó csapatokat, szabad témaválasztással; ezek között nem teszünk különbséget, bármelyik hallgató jelentkezhet rájuk, ám a külsős szervezésű csoportoknak belsős mentor tanárt kell találniuk,
- a hallgatói létszámot ki kell tölteni, amennyiben nincs elég önkéntes programtervezet, továbbra is a tervezési tanszékeknek kell megfelelő számú hallgatói csoportot biztosítani, ehhez felajánljunk egy hallgatók körében is népszerű alternatívát, egy feldolgozandó kirándulás szervezését központi buszbérléssel, 5-10 ilyen busz indulására számítunk az alkotóhét szerdáján, bízva abban, hogy sok olyan vidéki helyszín adódik, amelyet a tanszéki kollégák őszinte lelkesedéssel tudnának bemutatni a hallgatóknak,
- a hagyományos beadás-kiállítás követelményén megpróbálunk változtatni, és megengedjük a tisztán digitális publikálást, amennyiben az szabadon megtalálható a világhálón, és publikálható a tanszéki, kari honlapokon.
 
Megkérünk minden kollégát és hallgatót, hogy gondolják át:
- van-e olyan speciális programjavaslatuk, amelyet szívesen megszerveznének, vennének rész rajta?
- van-e hallgatói öntevékeny kör vagy más külsős csoport által szervezni kívánt program, amelyet a tanszéki oktatók segítségével megvalósítható?
- van-e a programmal járó kiállítási igény, terveznek-e külső helyszínen megjelenni, vagy a javaslatnak megfelelően elég-e az online nyílvánosságon keresztül közzétett eredmény?
 
Csoportokat, programot javasolni 2016. 03. 16-ig kell!
A javaslatnak tartalmaznia kell:

- szervező kolléga/kollégák, illetve külsős kollégák, hallgatók, öntevékeny kör neve

- vállalt hallgatók száma a csoportban

- a program:

      - címe

      - rövid leírása

      - a kötelező digitális tartalom mellett van-e kiállítás igénye, milyen jellegű

      - van-e anyagi hozzájárulás igénye, mennyi és mire

- mentoráló oktató, konzulens neve
 
- feladat leírása, digitális tartalom mint eredmény leírása
 
A csatolt, részletes programtervezet még egyeztetés alatt van, de a felmerülő összes kérdésre megpróbáltunk ebben a dokumentumban már válaszolni, így kérdés esetén ennek elolvasását ajánlom elsősorban. 
Az alkotóhét ügyében keressék a kari alkotóheti felelőst (kadarb@urb.bme.hu), és adják le javaslataikat 2016. március 16-ig erre az email címre.
 
Üdvözlettel,
Kádár Bálint PhD
Urbanisztika tanszék"