Térelméleti Filmklub #2

Térelméleti Filmklub #2

A filmművészet már a kezdetek óta foglalkozik az épített környezettel, annak megjelenítésével.
A különböző minőségű terek ábrázolása nagyban hozzájárul a nézőben kialakuló hangulathoz. Gondoljunk csak bele: ha folyamatosan szűk, sötét, szürke helyeken játszódik egy film, bárminemű szöveg vagy hang nélkül is tudatosul bennünk a kiüresedettség, magány fogalma. Manapság a mindennapjaink szerves részét képzik a különböző filmek, azonban ritkán adatik meg az embernek, hogy ezeket alaposan kielemezhesse. Erre ad kiváló lehetőséget az Építész Szakkollégium szervezésében hetente megrendezett Térelméleti Filmklub.

A programsorozat elődjének tekinthető a 60-as évek Bercsényi filmklubja, ahol az érdeklődők a Balázs Béla Stúdió dokumentumfilmjeivel ismerkedhettek meg, majd ezeket  közösen megvitatták. Az 1996-ban alapított Építész Szakkollégium számára mindig is fontos volt más művészeti- és tudományterületek megismerése, így nem csoda, hogy a filmklub ötlete ismét előkerült: 1999/2000-ben, illetve 2014-ben is elindították az érdeklődők számára.

„A tér rendkívül sok jelentéssel bíró szó. Olyan filmeket kerestünk, amelyekben a tér különböző, izgalmas módokon jelenik meg, és ezáltal építészeti szemléletmódunkat is formálhatja – nem utolsósorban pedig kellemes estéket tölthetünk együtt.” - szólt a 2014-es kurzus mottója.

A tavalyi évben felmerült, hogy a filmeket ne csak egymás között tárgyalják ki az építész hallgatók, hanem filmesztéták segítségével, így került képbe a Prizma folyóirat két szerkesztője, Sepsi László és Lichter Péter. Az általuk kiválasztott művek kerültek terítékre minden héten, s az ő vezetésükkel folytak le a beszélgetések. Olyan klasszikus filmek kerültek elő, mint Kubrick Ragyogása, vagy Hitchcock Hátsó ablaka.

Hogy is néz ki egy ilyen Térelméleti Filmklub menete? A film megkezdése előtt rövid ismertetőt hallgathatunk meg a rendezőről és a film történeti hátteréről, majd a fények lekapcsolta után elindul egy újabb "túra". Végül kört alkotva jöhetnek a kérdések, megjegyzések, válaszok: mi történt a "vásznon"...

2015 ismét a Térelméleti Filmklub éve - az előző évhez hasonlóan ismét hetente jelentkezik a különböző stílusú filmekkel. A téma vezetői változatlanok, és a jó filmek idén is garantáltak. Az első négy alkalommal a Rocky Horror Picture Show, a Barton Fink, a Dr. Strangelove, valamint a Dalok a második emeletről című filmek kerültek vetítésre.

Azonban ne kerülgessük a forró kását, tudom, hogy ott motoszkál benned a kérdés: miért éri meg Neked eljönni este negyed 8-kor a Bercsényi Könyvtárba filmet nézni egy hosszú nap után? Személy szerint én azzal érvelnék számodra, hogy kipróbálhatsz valami újat, megismerhetsz akár más "hasonszőrűeket", de ami a legfontosabb: jól érezheted magad. Bármelyik alkalommal is csatlakozol hozzánk, szívesen látunk! Sosem késő csatlakozni...

Szeretnél egy jó filmet mozi hangulatban megnézni? Pipa!  Megvitatnád, amit láttál? Hajrá! Polgárpukkasztásra vágysz netalán? Itt megkapod! Mindezt ingyen. És bérmentve.

A következő film a Tinta című fantasy Jamin Winansre-től. Várunk mindenkit sok szeretettel 19.30-tól a Bercsényi Könyvtárban!

Balogh Noémi