Tanulmányi és Vizsgaszabályzat módosítások

Tanulmányi és Vizsgaszabályzat módosítások

Tájékoztatni szeretnélek Titeket, hogy a 2014. december 22-i Szenátuson elfogadásra került a módosított Tanulmányi és Vizsgaszabályzat.

Kiemeltünk néhány fontosabb módosítást, ami számotokra meghatározó lehet:

3. §
(1) A BME hallgatójává válni felvétellel vagy átvétellel lehet. A részletes feltételeket a BME Felvételi és átvételi szabályzata tartalmazza. Egy hallgatónak egy képzésen egyidejűleg csak egy hallgatói jogviszonya lehet.

10. §
(13) Előzetes követelményként előírható egy másik tantárgy korábbi félévben való teljesítése vagy azonos félévben történő felvétele vagy egy másik tantárgyból az aláírás megléte. Egy tantárgy csak akkor vehető fel, ha a hallgató az annak előzetes követelményeként megjelölt tantárgya(ka)t, kritériumkövetelmény(eke)t a tantárgyi adatlapon előírtak szerint már teljesítette vagy azonos félévben felvette. Az előzetes követelményeknek nem megfelelő tantárgyfelvétel semmis.
 
15. §
(3) A meghirdetett vizsganapok száma legalább 3, a vizsgaidőszakban mind avizsgahelyekre mind a vizsgaidőpontokra vonatkozóan egyenletesen elosztva.
 
18. §
(1) Valamely tantárgy, illetve tantárgycsoport egy másik tantárggyal illetve tantárgycsoporttal helyettesíthető. Egy adott ismeretanyag elsajátításáért egy alkalommal adható kredit. A kreditelismerés – a tantárgy (modul) előírt kimeneti követelményei alapján – kizárólag a kredit megállapításának alapjául szolgáló tudás összevetésével történhet. El kell ismerni a kreditet, ha az összevetett tudás legalább hetvenöt százalékban – csereprogramban megszerzett kredit esetében legalább hatvan százalékban – megegyezik. A tudás összevetését a Kari Kreditátviteli Bizottság végzi el. Olyan tantárgy, amely az alapdiploma megszerzéséhez szükséges volt, nem ismerhető el a mesterképzésben még egyszer, szabadon választható tantárgyként. Ha az alapképzésben az alapdiplomához szükséges krediteken felül szerez valaki krediteket, ezek mesterképzésben történő elfogadását lehetővé kell tenni.

(9) Az előzetesen megszerzett, nem formális (iskolarendszeren kívül, de szervezett formában folytatott képzésben szerzett) tudás, informális tudás (iskolarendszeren kívüli, tapasztalati úton történő tanulás), munkavégzés során szerzett tapasztalat elismerését a KKB-től lehet kérni. Az elismerés eredménye lehet valamely ismeret, teljesítmény, eredmény, készség kredittel történő elismerése vagy követelmény teljesítése alóli felmentés. A KKB-nak az elismerési eljárásban meg kell bizonyosodnia a hallgató tudásának meglétéről. A KKB a benyújtott dokumentumokon kívül szükség esetén szóbeli, írásbeli vagy gyakorlati számonkérést írhat elő.

21. §
(9) Amennyiben valamelyik záróvizsgatantárgy vizsgája volt sikertelen, a jelöltnek csak abból kell javító vizsgát tennie. A sikertelen javítóvizsga ismétlő javítóvizsgán javítható. Ezen túlmenően további javítási lehetőség nincs. Sikertelen tantárgyi vizsga megismétlésére a sikertelen vizsgát követő két hónapon belül nem kerülhet sor.
 
29. §
y.) pótzárthelyi dolgozat (pótZH): A zárthelyi dolgozat (ZH) pótlása vagy javítása. A pótzárthelyi dolgozat tárgya, az ott megszerezhető érdemjegy, illetve pontok száma, a megírására rendelkezésre álló idő, és minden egyéb feltétel főszabályként megegyezik annak a zárthelyi dolgozatnak a megfelelő paramétereivel, amely pótlásra kerül. A KTB egyetértésével egy tantárgy alkalmazhat olyan pótlási rendszert is, amelyben a pótZH eltér a pótlandó ZHktól. A pótlásra kerülő ZH eredményeinek közzététele és a pótzárthelyi dolgozat időpontja között legalább 48 órát kell biztosítani. Pótlás a meg nem írt, vagy elégtelen eredményű, javítás a legalább elégséges eredményű zárthelyi esetén lehetséges.
cc.) szakirány/specializáció, illetve modul: A szak tantervének megfelelő tantervi egység, amely olyan tantárgyakat foglal magában, amelyek tematikailag, a szak képzési célját illetően, vagy valamilyen specializáció céljából rokon ismereteket, vagy több szak közös ismeretanyagát foglalják össze; a modulok és specializációk/szakirányok lehetnek egymásra épülők, egymást helyettesítők. A szakirány önálló szakképzettséget eredményez, a specializáció nem. 
 
A 2015. január 1-től hatályba lépett TVSZ-t itt találjátok!